Batı Türkçesinde Tür Değiştirme pdf indir

tarafından
17
Batı Türkçesinde Tür Değiştirme pdf indir

“Batı Türkçesinde Tür Değiştirme” adlı bu çalışmada kelimelerin fonetik, morfolojik ve semantik değişmelerinden başka türlerinin de değişebileceği metin taramasına dayanarak incelenmiş ve şu sonuçlara ulaşılmıştır:
Türkçede kelimeler fonetik, morfolojik, semantik değişmelerle birlikte tür olarak da değişmektedirler. Tarihî dönemlerden günümüze kadar tür değiştirme süreci incelenmiş ve hemen hemen her dönemde tür değiştirmeye bağlı olarak isimlerin fiil, fiillerin isim, isimlerin sıfat, isimlerin edat, sıfatların isim göreviyle kullanılarak tür değiştirdikleri tespit edilmiştir.
Batı Türkçesinin tarihî gelişimi çerçevesinde gerçekleşen bu değişmeler sonucunda bir sözcük isim, fiil (barış- ~ barış, etki ~ etki- vb.) gibi farklı kelime türlerinde kullanılabildiği gibi, aslî şekli unutulup sadece yeni kazandığı göreviyle de kullanılabilmektedir. ET’de “yaşlı” anlamında kullanılan karı sıfatı günümüzde bu kullanımını yitirmiş, yalnızca “eş, zevce” anlamında bir isim olarak kullanılır olmuştur.
 

Batı Türkçesinde Tür Değiştirme isimli 320 sayfadan oluşan kitap ; Feryal Korkmaz tarafından yazılmış ve PARADİGMA AKADEMİ YAYINLARI yayınevinin 25.12.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Batı Türkçesinde Tür Değiştirme pdf indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.