Euthyphron / Dindarlık Üzerine pdf indir

tarafından
19
Euthyphron / Dindarlık Üzerine pdf indir

“‘Tanrılara hizmet’in en geniş tartışması Platon’un Euthyphron’unda bulunur.”
Jon Mikalson
 
“Euthyphron açıkça dindarlığın ve dinsizliğin gerçek mahiyeti ile bunlara ilişkin genel kabul gören anlayışları karşılaştırmak için tasarlanmıştır.”
Benjamin Jowett
 
“Sokrates’in yeteneği iyi tanımlar sağlamak değil, kötü tanımları teşhir etmekten ibarettir.”
George Grote
 
Diyalog, Sokrates’in Meletos adında genç bir Atinalının dinsizlik suçlamasıyla ona açtığı kovuşturma için beklerken, babasını cinayet suçlamasıyla mahkemeye veren Euthyphron adında bir tanıdığıyla tesadüfen karşılaşması sonucunda gelişen konuşmayı içerir ve konuşma ‘dindarlık’ kavramı etrafında şekillenir.
Antik Yunanda ‘dindarlık’ ve ‘kutsal olan’ın anlamı ve Platon düşüncesinde ‘dindarlık’ın diyalektik gelişimi açısından kitap oldukça önemlidir. “Tanrı bir şeyi iyi olduğu için mi buyurur; yoksa Tanrı bir şeyi buyurduğu için mi o şey iyi olur?” şeklinde özetlenen ‘Euthyphron İkilemi’ de yine bu diyalogda temellerini bulur. Ayrıca Sokrates’in meşhur Savunma’sının hemen öncesinde gerçekleştiği için bu diyalog dönemin hukuk sisteminin yapısını da anlamamızı sağlar.

Bu diyalog, diğer tüm diyaloglar gibi, mutlak ve sorgulanmamış, herkesin aşina ve bilgi sahibi olduğuna dair kendinden emin olduğu bir inanca karşı mücadele eden o Sokratesçi ruhla tasarlanmıştır.
 
 

Euthyphron / Dindarlık Üzerine isimli 144 sayfadan oluşan kitap ; Platon (Eflatun) tarafından yazılmış ve FOL KİTAP yayınevinin 11.09.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Euthyphron / Dindarlık Üzerine pdf indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.