Adapazarı’da Yunan Mezalimi 1922 pdf indir

tarafından
54
Adapazarı’da Yunan Mezalimi 1922 pdf indir

Anadolu’nun işgali esnasında, Yunan birlikleri ve içerideki işbirlikçileri büyük tahribat ve mezâlim yapmışlardır.
Bu zulümden; Adapazarı, Sakarya nehri batısı da tüm köyleri ile etkilenmiştir.
Kuva-yı Milliye’nin Adapazarı, Geyve ve Hendek kazalarında giderek genişlemesi, işgalci Yunan birliklerini ve işbirlikçilerini harekete geçirmiş; Yunan ordusunun desteğinde faaliyet gösteren yerli Rum ve Ermenilerin kurdukları çeteler bölgede terör havası estirmeye ve mezalime başlamışlardır. Yunan ordusundan maddi manevi destek alan Rum ve Ermeni çeteleri, bölgedeki otorite boşluğundan da yararlanarak civardaki Türk köylerine karşı gasp ve yağmalama hareketine girişmişlerdir. Adapazarı kazasının 26 Mart 1921 tarihinde Yunan ordusu tarafından işgalinden sonra yerli Rum ve Ermeni çetelerinin gasp, yağmalama, öldürme, ırza geçme vb. mezalimlerinde daha da artış gözlenmiştir.
İşte bu çalışmamız; dönemin Adapazarı Kaymakamı Özdemir Bey’in, bu mezalimi kaleme aldığı 1922 yılında neşredilen İstiklâl Harbi, Batı Cephesi, Adapazarı istihbarat raporlarını içermektedir.
Eserde sadeleştirme yapılmamış, eserin orijinali kitabın sonuna ilave edilmiş, ağır ve kötü zulme uğramış kadın annelerimizin isimleri, ar ettiğimiz için üç nokta ile geçilmiştir. Fakat onlar noktalardan ibaret değillerdir.
Ruhları şâd, mekânları cennet olsun. Onlara minnettarız. Asla unutmayacağız.
  Abdülkadir KALAY
 

Adapazarı’da Yunan Mezalimi 1922 isimli 64 sayfadan oluşan kitap ; tarafından yazılmış ve ERGUVAN YAYINEVİ yayınevinin 29.04.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Adapazarı’da Yunan Mezalimi 1922 pdf indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.