Ana Hatlarıyla Endülüs Tarihi pdf indir

tarafından
35
Ana Hatlarıyla Endülüs Tarihi pdf indir

Bugünkü İspanya ve Portekiz’in bulunduğu topraklar M. 711 yılında Arap ve Berberîlerden oluşan İslâm orduları tarafından fethedilerek yüzyıllar boyu Müslümanlarca idare edildi. Burada kurulan devletlerin en güçlüsü Endülüs Emevîleri’ydi. M. 756’da I. Abdurrahman tarafından kurulan bu devlet, II. Abdurrahman’la güçlendi fakat yaklaşık yüz yıl sonra iç çatışmalar ve isyanlarla parçalandı. Endülüs’ün ilk halifesi olan ve elli yıl devleti idare eden III. Abdurrahman zamanında yeniden toparla nan Endülüs Emevîleri, gücünün ve ihtişamının zirvesine ulaştı. 275 yıl  hüküm sürdükten sonra 1031’de yıkılan Endülüs Emevîleri’nden sonra bu topraklarda Müslümanlar önceki güçlerine bir daha da kavuşamadılar.
 
 1232’de kurulan İspanya’daki son Müslüman devlet Benî Ahmer de ülkenin güney kıyılarında dar bir alanda da olsa 260 yıl yaşadı ve 1492’de yıkıldı. Bundan sonraki yüz yıl boyunca Müslümanlar, İspanya’da var olma mücadelesi sürdürdüler ancak ülkeyi geri alan Hristiyanlar bu topraklarda uzun yıllar boyunca bir arada yaşamış olan Müslümanları ve Yahudileri ya katlederek ya da sürerek tamamen çıkardılar.
 
Müslümanlar Endülüs örneğinde de olduğu gibi kendi değerlerine bağlı kaldıkları sürece büyük başarılara imza attılar. Ancak ne zaman ki büyük hedeeri bırakıp küçük hesaplar peşinde koştular ve bir birlerine düştüler işte o zaman her şeylerini kaybettiler.
 
 Elinizdeki kitapta Müslümanların İspanya’daki 800 yıllık mücadelesini, başarılarını, yaşadıkları sorunları anlaşılabilir bir dille, yalın, sade ve özet olarak bulabilecek ve Endülüs tarihi hakkında ana hatlarıyla kaynaklara dayalı ve sağlam bilgilere ulaşabileceksiniz.
 

Ana Hatlarıyla Endülüs Tarihi isimli 216 sayfadan oluşan kitap ; Dr. Nizamettin Parlak tarafından yazılmış ve HİKMETEVİ YAYINLARI yayınevinin 15.06.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Ana Hatlarıyla Endülüs Tarihi pdf indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.