Meclis-i Ali-i Hazain (Teşkilat Yapısı ve Faaliyetleri 1860-1866) pdf indir

tarafından
34
Meclis-i Ali-i Hazain (Teşkilat Yapısı ve Faaliyetleri 1860-1866) pdf indir

1860 – 1866 yılları arasında iki kez kurularak kapatılan Meclis-i Âlî-i Hazâin, az sayıda ve yüzeysel değerlendirmelere konu olan bir Osmanlı finans kurumudur. Islahat Fermanı’nın ilanından sonra Osmanlı vergi kalemlerinin çeşitlendiği ve mali reform düşüncesinin geliştiği bir dönemde ortaya çıkan bu kurum, bütçe çalışmaları ve vergi pratiklerinin güncellenmesi ekseninde önemli faaliyetler yürütmüştür. Tanzimat ricalinden olan Mütercim Rüşdü Paşa, Mustafa Fazıl Paşa ve Kıbrıslı Mehmed Paşa’nın idaresinde devlet hazinesinin korunması ve vergi gelirlerinin arttırılması için müzakereler yapmıştır.

Dr. Hasan Ali Çakmak, bu eserinde 19. yüzyılın dikkat çekici müesseselerinden biri olan Meclis-i Hazâin’in teşkilat yapısı ve faaliyetlerini Osmanlı Arşivlerinde yer alan kendi evrakının izini sürerek ortaya çıkarmaktadır. Meclisin kuruluş sürecini mevcut kaynakların aksine 1856 yılında muhasebe alanında başlayan idarî modernleşme tartışmalarına bağlayan Çakmak, yerli ve yabancı dildeki kaynakların da yardımıyla kurumun dış borçlanmalar çağında üstlendiği rolü inceler. Bu yönüyle bu çalışma kuru bir idare tarihinden ziyade mali tarih açısından da üzerinde durulması gereken bir çabadır.
 

Meclis-i Ali-i Hazain (Teşkilat Yapısı ve Faaliyetleri 1860-1866) isimli 167 sayfadan oluşan kitap ; Hasan Ali Çakmak tarafından yazılmış ve ÇİZGİ KİTABEVİ yayınevinin 06.07.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Meclis-i Ali-i Hazain (Teşkilat Yapısı ve Faaliyetleri 1860-1866) pdf indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.