Popülist Bir Lider Haşim pdf indir

tarafından
30
Popülist Bir Lider Haşim pdf indir

Bu kitap, Lodanistan adlı kurgulama bir ülkeyi yönetmiş, yolsuzluğu bulaşmış otoriter bir lider olan Haşim Kudeyar’ın zirveye çıkarken ve zirveden inerken yaşadığı yalnızlık ve iş-aile çatışmasını anlatan kurgusal politik bir romandır. Ataerkil veya paternalist bir toplum ve liderliğin olduğu romanda romanın kahramanı Haşim’in işine adanmışlığı ve ailesine karşı tükenmişliği akıcı biçimde kurgulanmıştır. Başarılı bir işadamı ve siyasi lider olarak çalışkan ve otoriter bir kişilik olan Haşim yükselirken oldukça yüksek enerjiye ve zihinsel dayanaklılığa sahipken inerken tükenmişlik ve pişmanlık yaşamıştır.
Roman, başka gezegenlerde veya uzayda ortaya çıkmış kurgusal ütopik ve distopik bir toplum yerine okuyucuların herhangi bir Doğulu toplumda karşılaşabileceği kişiler, olaylar ve ortamlar kurgulayarak liderin yaşabileceği yalnızlığı ve iş-aile çatışmasını anlatmıştır. Yazar, gerçek bir ülke yerine kurmaca bir ülke / ulus oluşturarak tarihinin, siyasetinin ve kültürünün kısıtlamalarından ve bunları yazmanın getireceği eleştirilerinden kendini kurtarmıştır.
Kalkınamamış veya demokratikleşememiş Doğulu toplumlarda değer ve kaynaklar yandaşlara adil olmayan bir biçimde devlet veya otorite eliyle dağıtıldığı için zenginleşmenin yolu doğrudan siyasetten geçmektedir. Siyaset finansmanını, zenginler de varlığını bu yolla elde etmektedir. Emek (ücret), sermaye (faiz), doğal kaynaklar (rant) ve girişim gücü (kâr) gibi dört faktörden oluşan Lodanistan’ın ekonomik sisteminde siyaset ağırlıklı olarak emek dışındaki faktörlere dayanmıştır. Siyasete girerek zenginleşen veya zenginleştikten sonra siyasete giren siyasiler zenginliklerini el koymaya (müsadere) karşı korumak ve çoğaltmak istemektedir. Kapitalist Batılı toplumlarda zenginleşmek için siyaseti kullanmak gerekmediği için zenginler siyasete doğrudan girmemektedir.

Kitaptan alıntı (s. 443):

Benim ülkenin başına geçmemi kısaca kaçak avcının orman bekçisi olması şeklinde nitelendirebilirsiniz. Şartlar zorladığı için kaçak avcı oldum, o avcıların en iyilerinden biriydim ve bir gün o ormana bekçi oldum. Hikayenin özeti bu. Kaçak avcı olmasam ormanı yeterince tanıyamazdım. Yani şöyle anlatayım halkın içinden gelen ve halktan biri olduğu için sorunların ne olduğunu biliyordum. Ticaret nedir, üretim nedir, döviz neden önemlidir, havaalanı neden gereklidir, lojistik nedir, imar nedir hepsini biliyordum. Halkı tanıyordum, ne istediğini, neyi önemsediğini, neye zerre kadar umursamadığını biliyordum. Devletin nasıl çalıştığını biliyordum. Bir ülkeyi tanımıyorsanız yönetemezsiniz. Benim yerime çok daha dürüst birisinin bu ülkede belediye başkanı veya başkan olma ihtimali yoktu ki? Siyasete girebilmek için para lazım, parayı nereden temin edecek: ticaretle. Ticaretle uğraşırsa pisliğe bulaşmama ihtimali var mı? Yok. Ya kendisi finanse edecek ya birileri finanse edecek. O finansmanı yapan kişilerin yarın seçilene neler yaptıracağını düşündünüz mü?
 

Popülist Bir Lider Haşim isimli 448 sayfadan oluşan kitap ; Fatih Erdemir tarafından yazılmış ve KİTAPYURDU DOĞRUDAN YAYINCILIK (KDY) yayınevinin 28.09.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Popülist Bir Lider Haşim pdf indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.