Osmanlı’nın Üç Harflileri Hortlaklar, Hayaletler, Cinler Arasında pdf indir

tarafından
39
Osmanlı’nın Üç Harflileri  Hortlaklar, Hayaletler, Cinler Arasında pdf indir

Bir mezarlığın yanından geçerken içimizi saran bir ürperti duyarız veya uykunun en derin yerinde bu dünyadan göçüp gidenler rüyalarımıza girmek ister. Adını anınca musallat olmalarından korkup üç harfliler deriz. 

Bunların oluş nedenleri farklı zamanlarda farklı biçimlerde yorumlanmış. Osmanlılar, bazen üç harflinin dinine göre yanıt vermiş, bazen de düzeni bozmayacak önlemler almışlar. Evliya Çelebi’nin anlatılanlarında mezarda dirilenler obur, Cinânî’de cin veya Bîcan’da cadu adıyla Osmanlı tarihinin aca’ib ve garaib yaratıkları olarak sosyal hayatın içinde kendilerine yer bulur. 

Marinos Sariyannis, Osmanlı dünya görüşünde bu yaratıkların ne anlama geldiğini, dinî teoloji ile halk inanışlarının kesişimlerini anlatıyor. Devlet aklının, bugün olağanüstü hatta doğaüstü olarak adlandırdığımız sıradan olayları nasıl gördüğünü zengin kaynaklarla ele alıyor. Böylelikle, dönemin üç harflilere ilişkin anlatılarından hareketle Osmanlıların dünya görüşünü anlamımız için farklı perspektifler sunuyor.
 
 

Osmanlı’nın Üç Harflileri Hortlaklar, Hayaletler, Cinler Arasında isimli 96 sayfadan oluşan kitap ; Marinos Sariyannis tarafından yazılmış ve FOL KİTAP yayınevinin 20.10.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Osmanlı’nın Üç Harflileri Hortlaklar, Hayaletler, Cinler Arasında pdf indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.