Hitit – Çeçen Dili Grametikal Benzerliği ve Hitit Literatürünün Akuzatiflik Sorunu pdf indir

tarafından
25
Hitit – Çeçen Dili Grametikal Benzerliği ve Hitit Literatürünün Akuzatiflik Sorunu  pdf indir

Hitit dili Nominatif-Akuzatif dil kabul edilerek Hint-Avrupa dil ailesine dahil edilmektedir. Hitit kayıtları dilbilimsel anlamda incelendiğinde, bugün kabul edilmiş Hitit literatürü bağlamında içerisinde birçok çelişkiyi barındırdığı görülür. Çelişkilerin en önemlisi akuzatiflik konusudur ve Hitiologların akuzatif değerlendirmeye göre yapmış olduğu çeviri için örnek verilerek yanlışlığı bu kitapla ortaya  koyulmuştur. K.Kafkas dillerinden Çeçen dili ile gramatik karşılaştırmalar yapılarak Hitit dilinin Çeçen dili ile olan bağı açığa çıkarılmıştır.  Hitit dilinin çözülmesi Bedrich Horozny ile anılır. Meşhur “NİNDA-an ezza-teni watar-ra eku-teni” şeklinde transkript edilen Hitit  cümlesinde yer alan,  NINDA-ekmek sözcüğünden sonra gelen -an eki  ve “watar olarak transkripti yapılan su sözcüğünün mahiyeti  ile de bu kitapta bilgiler yer almakla birlikte, sonrasındaki -ra ekinin dilbilimsel açıklaması bu eserde yer alır. Fonetikle ilgili çıkış noktamız, Akad dilinde olmayan bazı fonemlerin çıkış yerine yakın çivi hecesi ile yazıldığıdır. Gerek fonolojik, gerek morfolojik olarak Hint-Avrupa dilleriyle uyuşmayan ve bir sorun niteliği taşıyan hususların Hint-Avrupa dillerinin tümünde varlığını arama ve ispatı için adeta dilbilimcilerin seferberliği  vardır. Karşılaştırmalar Hint-Avrupa dil ailesi içinde bulunan tüm dilleri kapsamakta, Toharcaya kadar uzanmaktadır.Ne var ki akuzatif kabul edilen  “ekmeği ve suyu” sözcüklerinin almış olduğu -an ve -ra ekleri, yığınla ek almayan ve akuzatif değerlendirilen sözcüklerlerle birlikte  o tarihten bu yana tebessüm etmeye devam etmektedirler.
Hitit – Çeçen dilleri üzerine muhteşem bir araştırma kitabı
 

Hitit – Çeçen Dili Grametikal Benzerliği ve Hitit Literatürünün Akuzatiflik Sorunu isimli sayfadan oluşan kitap ; Hami Özbil tarafından yazılmış ve ZİNDE REKLAM YAYINCILIK yayınevinin 22.12.2023 tarihinde yayımlanmıştır.

Hitit – Çeçen Dili Grametikal Benzerliği ve Hitit Literatürünün Akuzatiflik Sorunu pdf indir Kitabımızı buradan indirebilirsiniz.